Många bedömare menar att arbetsförmedlingen inte längre fungerar som det är tänkt. Myndigheten förmedlar mest tillfälliga arbeten som bygger på subventioner och projekt, inte jobb som det finns en verklig efterfrågan på. Den stora uppgiften för arbetsförmedlingen har istället blivit att administrera arbetslösheten och att kontrollera alla arbetslösa så att de inte begär bidrag som de inte har rätt till. De riktiga jobben tillsätts på andra sätt och en arbetssökande som själv tar ansvar för att förändra sin situation genom att vara aktiv på exempel sociala medier har väldigt goda förutsättningar att få ett jobb som motsvarar sina önskemål och sin erfarenhet.

Ett effektivt sätt att nå ut

sök jobb genom sociala medier om du har ett stort kontaktnät och många som du tror kommer att dela din förfrågan. Det är ett effektivt sätt att nå ut idag, inte minst om du har många vänner som är aktiva inom den bransch som du är intresserad av att arbeta i. Själva handlingen att utnyttja sociala medier tyder på handlingskraft och en person som gärna tar ansvar för sin situation. Två goda egenskaper som de flesta arbetsgivare uppskattar. Det är dock viktigt att inte verkar allt för angelägen, då kan du få erbjudanden från företag som vill utnyttja din situation.

Tips för jobbansökan i sociala medier

Olika sociala medier passar olika bra för en jobbansökan. Instagram är kanske inte det bästa ifall det inte är ett jobb som modell eller fotograf du är ute efter. Facebook kan däremot fungera utmärkt, ett annat tips är sociala medier som är konstruerade för att hjälpa människor att nätverka i sina yrkesroller. Linkedin är ett bra exempel på det. Hur du ska formulera dig när du söker jobb på detta sätt beror på vad det är för jobb. Vill du ha extrajobb som kafébiträde kan tonen vara väldigt lättsam. Söker du ett kvalificerat arbete bör du ge en resumé av ditt CV och kanske länka till en sida där de som blir intresserade kan hitta mer information.