Vinnare av Stora Journalistpriset 2014 i kategorin ”Årets Förnyare” blev Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson. Dessa tre verkade på gratistidningen Metro och för att vinna kategorin hade trion utvecklat en arbetsmetod för att granska vad som är myt och vad som är sanning i den virala världen. Deras verk kallas för Viralgranskaren och under dess flagg bedrivs kritisk granskning av olika virala artiklar, memes och bilder som vi dagligen stöter på i sociala medier. Ett oerhört värdefullt verktyg att använda sig av om man är osäker på om det man läser verkligen stämmer.

Bedömer sanningshalten av virala bilder och artiklar

Idag finns otroliga mängder information och desinformation på internet. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och vad som är falskt. Vissa bilder kan ha en dold agenda och människor kan ofrivilligt sprida propaganda som de kanske egentligen inte står för. När en viral bild eller artikel rör upp känslor är det lätt att man omedelbart delar den vidare till sina vänner. viralgranskaren från Metro gjorde succé med sin video där de lär ut hur man själv med enkla medel kan granska en viral nyhet kritiskt. Detta för att hjälpa människor att inte bli lurade och sprida vidare falska påståenden.

Metoden i korthet

I videon förklarar Viralgranskaren hur man gör en bildsökning för att se om bilden publicerats någonstans tidigare. En metod är att i webbläsaren Google Chrome högerklicka på bilden och välja ”sök på Google efter bilden”. Om du då ser många exemplar av samma bild då vet du att den är viral. Viralgranskaren tipsar även om metoden att ladda ner bilden på din dator och sedan ladda upp bilden på Google. Genom detta får man veta vart bilden dök upp först. Ett tredje sätt är att ladda upp bilden på Tineye.com och sortera på äldsta först. Hittar du då originalbilden är detektivarbetet långt gånget. Du kan nu med alla ledtrådar avgöra mycket av den virala bildens sanningsvärde helt själv.